Tuesday, January 16, 2018

IKAN BAWAL MASAK MERAH

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN BAWAL MASAK MERAH
BAHAN BAHAN
Bahan untuk menggoreng ikan:
1 ekor ikan bawal hitam
1 camca kecil kunyit
2 cubit garam

BAHAN UNTUK DIKISAR:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
½ inci halia
1 batang serai (saiz sederhana)
3 camca besar cili boh
1 camca besar sos cili
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang cili merah (dibelah 2 memanjang)
1 batang cili hijau (dibelah 2 memanjang)
1 biji tomato (dipotong ikut suka)
1 labu bawang besar (dimayang)
1 camca kecil gula
garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan sehingga garing. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dimayang sehingga naik baunya.

Masukkan halba, sos cili dan air asam jawa dan biarkan sebentar.

Masukkan buah tomato dan jika suka masukkan bawang besar dan cili merah yang telah dihiris kasar.


Masukkan garam secukupnya dan setelah masak, tuangkan ke atas ikan dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment