Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN BAWAL MASAK MERAH
BAHAN BAHAN
Bahan untuk menggoreng ikan:
1 ekor ikan bawal hitam
1 camca kecil kunyit
2 cubit garam
BAHAN UNTUK DIKISAR:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
½ inci halia
1 batang serai (saiz sederhana)
3 camca besar cili boh
1 camca besar sos cili
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang cili merah (dibelah 2 memanjang)
1 batang cili hijau (dibelah 2 memanjang)
1 biji tomato (dipotong ikut suka)
1 labu bawang besar (dimayang)
1 camca kecil gula
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan sehingga garing. Panaskan sedikit minyak dan tumis
semua bahan dimayang sehingga naik baunya.
Masukkan halba, sos cili dan air asam jawa dan biarkan sebentar.
Masukkan buah tomato dan jika suka masukkan bawang besar dan cili
merah yang telah dihiris kasar.
Masukkan garam secukupnya dan setelah masak, tuangkan ke atas ikan
dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment