Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
GULAI IKAN SEMBILANG
BAHAN BAHAN
1 kg tulang ikan
talang kering.
1 biji kelapa (di
ambil santan - 2x perahan)
1 biji Buah Nenas -
di hiris nipis sedang.
1 biji Terung
Panjang - di potong 1 inchi.
1 ketul ubi keledek
sedang - di potong 1 inchi.
1 bungkus serbuk
rempah kari Babas
8 ulas bawang kecil
- di hiris.
6 ulas bawang putih
- di hiris.
4 tangkai daun
kari.
2 camca kecil halba
campur.
6 sudu besar minyak
masak.
Serbuk perasa
secukup rasa (jika mahu).
PROSES PENYEDIAAN
Masakkan
santan & rempah ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau sesekali untuk
mengelakkan pecah minyak. Masukkan
nenas. Masak hingga mendidih.
Masukkan
tulang ikan talang kering dan ubi keledek. Apabila mendidih, masukkan terung.
Biarkan masakkan mendidih selama 10-12 minit.
Di
periuk kecil berasingan, panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang kecil,
bawang putih, dauh kari dan halba campur. Goreng sehingga kekuningan &
garing. Setelah garing, masukkan kesemua tumisan termasuk minyak keatas gulai
yang mendidih tadi.
Biarkan
setengah minit & padamkan api. Guali sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment