Monday, January 15, 2018

ASAM IKAN JENAHAK

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

ASAM IKAN JENAHAK

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan jenahak Merah
1 biji bawang besar - dimayang
1 inci halia - dihiris
2 biji lada besar - dihiris
1 biji limau nipis

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan kukusan,masukkan ikan ke dalam loyang,taburkan bahan-bahan lain, taburkan juga sedikit garam dan bahan perasa,kukuskan sehingga masak.Perahkan asam limau sebelum makan.


No comments:

Post a Comment