Wednesday, January 17, 2018

IKAN CENCARU BAKAR SUMBAT

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN CENCARU BAKAR SUMBAT
 
BAHAN BAHAN
3 ekor Ikan Cencaru
1 labu bawang besar
1 biji bawang putih
2 cm belacan
2 biji lada merah
6 biji cili api
1 cm Halia
1 helai daun kunyit (dimayang halus)
sedikit kunyit
Garam secukup rasa
secubit gula

AIR ASAM PENCICAH:
1 labu bawang besar
beberapa biji cili api
Asam Jawa (diperah dengan ½ cawan air)
3 biji limau kasturi
Sedikit belacan
Gula dan garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN

ikan dibersihkan dan dibelah belakang. Bahan-bahan saperti bawang putih, merah dan lain-lain kecuali daun kunyit ditumbuk lumat digaul dengan garam gula dan daun kunyit. 

Setelah itu barulah digoreng dengan mengguna minyak sedikit, gorenglah hingga agak garing dan diangkat.


Untuk bahan pencicah hiriskan bawang,cili gaul rata bersama belacan,limau,gula dan garam dan air asam.

No comments:

Post a Comment