IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN CENCARU BAKAR SUMBAT
BAHAN BAHAN
3 ekor Ikan Cencaru
1 labu bawang besar
1 biji bawang putih
2 cm belacan
2 biji lada merah
6 biji cili api
1 cm Halia
1 helai daun kunyit
(dimayang halus)
sedikit kunyit
Garam secukup rasa
secubit gula
AIR ASAM PENCICAH:
1 labu bawang besar
beberapa biji cili
api
Asam Jawa (diperah
dengan ½ cawan air)
3 biji limau
kasturi
Sedikit belacan
Gula dan garam
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
ikan
dibersihkan dan dibelah belakang.
Bahan-bahan saperti bawang putih, merah dan lain-lain kecuali daun kunyit
ditumbuk lumat digaul dengan garam gula dan daun kunyit.
Setelah itu barulah
digoreng dengan mengguna minyak sedikit, gorenglah hingga agak garing dan
diangkat.
Untuk
bahan pencicah hiriskan bawang,cili gaul rata bersama belacan,limau,gula dan
garam dan air asam.
No comments:
Post a Comment