Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
BAWAL HITAM SAMBAL
KICAP
BAHAN BAHAN
Ikan Bawal Hitam
Bahan A
4 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1 ulas Bawang Besar
- dikisar
4 sudu cili kering
yang telah dikisar
BAHAN B
2 sudu Sos Tomato
2 sudu Kicap Manis
2 sudu Kicap Masin
1 asam keping
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Ikan
bawal dibersihkan dan dipotong
Gaul
ikan bersama garam dan kunyit, kemudian digoreng.
Tumbuk
bahan A dan ditumis hingga naik bau. Masukkan cili kering yang dikisar hingga
pecah minyak. Masukkan bahan B, bawang besar kisar, asam keping dan garam secukup
rasa. Akhir sekali masukkan ikan yang telah di goreng tadi.
Biarkan
seketika, hingga agak pekat boleh lah diangkat.
No comments:
Post a Comment