Monday, January 15, 2018

BAWAL HITAM SAMBAL KICAP

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

BAWAL HITAM SAMBAL KICAP

BAHAN BAHAN
Ikan Bawal Hitam

Bahan A
4 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1 ulas Bawang Besar - dikisar
4 sudu cili kering yang telah dikisar

BAHAN B
2 sudu Sos Tomato
2 sudu Kicap Manis
2 sudu Kicap Masin
1 asam keping
garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Ikan bawal dibersihkan dan dipotong

Gaul ikan bersama garam dan kunyit, kemudian digoreng.

Tumbuk bahan A dan ditumis hingga naik bau. Masukkan cili kering yang dikisar hingga pecah minyak. Masukkan bahan B, bawang besar kisar, asam keping dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan ikan yang telah di goreng tadi.


Biarkan seketika, hingga agak pekat boleh lah diangkat.

No comments:

Post a Comment