IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
GULAI SIAM IKAN NYOK
NYOK
BAHAN BAHAN
600 gm nyok Nyok (dibersihkan & dipotong)
1 sudu besar asam
jawa
½ sudu besar garam
3 cawan santan
daripada sebiji kelapa
10 biji cili padi
20 biji terung
pipit
5 - 6 helai daun
kemangi
3 - 4 helai daun
limau purut
1 keping asam
gelugur
Garam & gula
secukup rasa
BAHAN GILING
10 - 15 tangkai
cili kering
3 cm lengkuas
3 cm halia
2 batang serai
4 ulas bawang merah
PROSES PENYEDIAAN
Siang
dan Cuci ikan dengan air bersih. Kacau santan bersama Bahan-bahan giling hingga
mendidih.
Masukkan
cili padi, terung pipit dan ikan. Kacau sehingga ikan hampir masak. Masukkan
daun kemangi, daun limau purut, asam gelugur, garam dan gula. Kacau rata.
Didihkan
kuah di atas api perlahan hingga pekat dan pecah minyak.
No comments:
Post a Comment