IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
500 gm ikan selar
kuning (disiang)
2 camca serbuk
kunyit
Garam secukup rasa
Sedikit minyak
makan untuk melenser
3 biji besar ubi
kentang (dibuang kulitnya & dihiris bulau-bulat)
2 kuntum bunga
cengkih
5 cm kulit kayu
manis
½ kuntum bunga
lawang
4 labu sedang
bawang besar (dihiris bulat-bulat)
4 biji buah tomato
separuh masak (dihiris)
2 cawan air
2 camca kicap pekat
1 camca kicap manis
6 batang lada hijau
( dihiris menjadi jalur-jalur panjang)
1 camca gula merah
-jika suka
1 biji tomato masak
(dibelah-belah)
BAHAN TUMBUK:
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 camca lada hitam
PROSES PENYEDIAAN
Perasakan ikan dengan
campuran kunyit & ketepikan selama 10 minit. Pijarkan minyak hingga
berasap.
Gorengkan ikan hingga
garing, kemudian toskan minyak minyaknya ke dalam kuali &
ketepikan.Gorengkan pula hirisan-hirisan ubi kentang seperti ikan. Pijarkan 2
camca minyak ditempat lain. Masukkan semua rempah kering & tumiskan hingga
wangi.
Masukkan bahan
tumbuk. Tumis selama 2-3 minit.Masukkan bawang & tomato yang telah dihiris.
Kecilkan api & masaklah hingga bawang layu. Masukkan air & semua kicap
tadi. Kacaulah perlahan-lahan hingga mendidih. Masukkan ikan , kentang &
lada.
Didihkan
perlahan-lahan selama 5-10 minit, Kemudian masukkan gula ( jika digunakan)
& sesuaikan rasanya. Isikan ke dalam mangkuk & hiaskan dengan
belahan-belahan tomato. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran
& sambal.
No comments:
Post a Comment