Wednesday, January 17, 2018

IKAN MASAK KICAP

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN MASAK KICAP

BAHAN BAHAN
500 gm ikan selar kuning (disiang)
2 camca serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Sedikit minyak makan untuk melenser
3 biji besar ubi kentang (dibuang kulitnya & dihiris bulau-bulat)
2 kuntum bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
½ kuntum bunga lawang
4 labu sedang bawang besar (dihiris bulat-bulat)
4 biji buah tomato separuh masak (dihiris)       
2 cawan air
2 camca kicap pekat
1 camca kicap manis
6 batang lada hijau ( dihiris menjadi jalur-jalur panjang)
1 camca gula merah -jika suka
1 biji tomato masak (dibelah-belah)

BAHAN TUMBUK:
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 camca lada hitam

PROSES PENYEDIAAN
Perasakan ikan dengan campuran kunyit & ketepikan selama 10 minit. Pijarkan minyak hingga berasap.

Gorengkan ikan hingga garing, kemudian toskan minyak minyaknya ke dalam kuali & ketepikan.Gorengkan pula hirisan-hirisan ubi kentang seperti ikan. Pijarkan 2 camca minyak ditempat lain. Masukkan semua rempah kering & tumiskan hingga wangi.

Masukkan bahan tumbuk. Tumis selama 2-3 minit.Masukkan bawang & tomato yang telah dihiris. Kecilkan api & masaklah hingga bawang layu. Masukkan air & semua kicap tadi. Kacaulah perlahan-lahan hingga mendidih. Masukkan ikan , kentang & lada.

Didihkan perlahan-lahan selama 5-10 minit, Kemudian masukkan gula ( jika digunakan) & sesuaikan rasanya. Isikan ke dalam mangkuk & hiaskan dengan belahan-belahan tomato. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran & sambal.

No comments:

Post a Comment