IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KERING MASAK ASAM
BAHAN BAHAN
1 camca sedang
rempah kari ikan
5 tangkai cili
kering, digunting-gunting
1 tangkai daun kari
1 camca teh rempah
campur untuk menumis
2 biji telur
1 keping isi ikan
kurau kering 1 keping asam gelugur
Air secukupnya
Minyak untuk
menumis
1 sm halia -
dikisar
1 biji bawang besar
- dikisar
2 ulas bawang putih
– dikisar
PROSES PENYEDIAAN
Satukan bahan-bahan
kisar, asam gelugur, rempah kari dan air di dalam periuk. Rebus hingga
mendidih. Masukkan isi ikan kering dan pecahkan telur sebiji demi sebiji.
Biar hingga telur
keras baru dikacau perlahan-lahan. Apabila mendidih angkat. Panaskan minyak di
dalam kuali. Tumis daun kari, rempah campur dan cili kering hingga wangi.
Kemudian tuangkan
bahan tumisan ke dalam kuah rebusan tadi. Kacau hingga rata.
No comments:
Post a Comment