IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
GULAI NASI DAGANG
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan tongkol
20 biji bawang
merah, ditumbuk
3 cm lengkuas,
dititik
2 cm kunyit hidup,
ditumbuk
4 sudu besar
kerisik
2 mangkuk santan
daripada 1 biji kelapa
1 ulas bawang
putih
2 cm halia, dititik
20 tangkai cili
kering, ditumbuk halus
Sedikit asam
gelugur
Minyak untuk
menumis
5 tangkai cili
hijau
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan
ikan dan dipotong mengikut suka. Masukkan ke dalam periuk.
Taburkan
garam dan asam gelugur di atas ikan. Tuang air hingga ke paras ikan.
Tutup
periuk dan jerang di atas api sederhana. Rebus hingga kering.
Panaskan
minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, cili tumbuk, kunyit, halia, lengkuas
dan santan pekat.
Apabila
kuah mendidih, masukkan ikan, kerisik, cili hijau, garam dan gula.
Biar
hingga mendidih baru diangkat.
No comments:
Post a Comment