Tuesday, January 16, 2018

GULAI NASI DAGANG

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

GULAI NASI DAGANG 

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan tongkol
20 biji bawang merah, ditumbuk
3 cm lengkuas, dititik
2 cm kunyit hidup, ditumbuk
4 sudu besar kerisik
2 mangkuk santan daripada 1 biji kelapa   
1 ulas bawang putih
2 cm halia, dititik
20 tangkai cili kering, ditumbuk halus
Sedikit asam gelugur
Minyak untuk menumis
5 tangkai cili hijau

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan dan dipotong mengikut suka. Masukkan ke dalam periuk.

Taburkan garam dan asam gelugur di atas ikan. Tuang air hingga ke paras ikan.

Tutup periuk dan jerang di atas api sederhana. Rebus hingga kering.
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, cili tumbuk, kunyit, halia, lengkuas dan santan pekat.

Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, kerisik, cili hijau, garam dan gula.


Biar hingga mendidih baru diangkat.

No comments:

Post a Comment