IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN BAWAL MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan bawal
(dikelar)
3 sudu besar kicap
lemak manis
1 cawan air
Sedikit garam
Sedikit bahan
perasa
Minyak untuk
menggoreng
Daun pastri dihiris
halus
BAHAN-BAHAN DITUMBUK :
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
10 biji cili api
PROSES PENYEDIAAN
Ikan bawal disapu
dengan garam, kemudian goreng seperti biasa (toskan).
Masukkan sedikit
minyak ke dalam kuali, bila panas masukkan bahan yang ditumbuk tadi, goreng
sehingga kuning. Kemudian masukkan garam dan bahan perasa.
Bila sebati masukkan
air dan kicap. Bila mendidih sedikit masukkan ikan yang digoreng tadi. Biarkan
sebentar, kemudian angkat dan hidang, taburkan dengan daun pastri.
No comments:
Post a Comment