IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN ASAM NENAS
BAHAN BAHAN
500 ml air
2 keping asam
gelugur
½ biji nanas,
dihiris sederhana tebal
450 g ikan
tenggiri, dipotong nipis dan dilumur sedikit garam
1 camca teh gula
pasir
1 camca teh garam
8 biji cili merah,
digiling lumat
8 biji cili padi,
digiling lumat
2 batang serai,
dititik
10 biji bawang
merah, digiling lumat
2 cm kunyit hidup,
dititik
PROSES PENYEDIAAN
Satukan
bahan giling bersama air di dalam periuk dan jerang di atas api sederhana. Biar
hingga ia mendidih perlahan-lahan. Masukkan asam gelugur, biar ia mendidih di
atas api kecil, 10 minit.
Masukkan
hirisan nanas, biar ia mendidih, lima minit. Kemudian masukkan ikan tenggiri
bersama gula pasir dan garam. Biar ia masak, 10 minit.
No comments:
Post a Comment