IKAN
Ikan ialah
makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia
yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KEMBUNG MASAK
KICAP
BAHAN BAHAN
ikan
kembung dibersihkan
bawang
putih dan merah 2 ulas
halia 1
inci
herba
campur
cili boh 3
sudu
kicap
masin
serbuk
perasa
gula
air asam
PROSES
PENYEDIAAN
ikan kembung yang dibersihkan digoreng
terlebih dahulu dan asingkan.tumiskan bawang putih,bawang merah,halia,herba
campur,dan cili boh.masak sehingga garing.
kemudian masukkan kicap masin tadi dan
tambahkan air untuk kuah.masukkan gula,air asam dan serbuk perasa secukupnya.
biarkan beberapa minit.masukkan ikan yang
telah digoreng tadi.sedia dihidang
No comments:
Post a Comment