Wednesday, January 17, 2018

IKAN KERAPU STIM

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KERAPU STIM

BAHAN BAHAN
Seekor ikan kerapu ( sederhana besar )

Bahan A :
1 labu Bawang besar ( dimayang halus )
Bawang putih 3-4 ulas ( diketuk )
Halia 1.5 cm ( dihiris )
Serai 4 batang ( diketuk )

BAHAN B :
2 sudu air asam jawa
sesudu kicap sotong @ sos ikan
sesudu sos tiram
serbuk perasa

daun limau purut
cili padi


PROSES PENYEDIAAN
1. bersihkan ikan. panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A.
2. bila agak wangi masukkan sedikit air dan juga bahan B

3. masukkan serbuk perasa. akhir sekali masukkan ikan dan daun limau purut serta cili padi..

No comments:

Post a Comment