Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM PEDAS IKAN PARI
BAHAN BAHAN
Bahan-Bahan:
600 gm ikan pari
300 gm bendir
2 batang serai,
dititik
2 kuntum bunga
kantan
4 - 6 helai daun
kesum
Sedikit minyak
untuk menumis
Sedikit air asam
jawa
Garam secukupnya
BAHAN DIGILING HALUS
15 tangkai cili
kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
PROSES PENYEDIAAN
Ikan
disiang dan dicuci bersih. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus
hingga garing.
Kemudian
masukkan serai titik. Kacau rata. Masukkan ikan dan air asam jawa. Kacau rata.
Apabila mendidih masukkan bendir, daun kesum, bunga kantan dan garam. Kacau
rata.
No comments:
Post a Comment