IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
GULAI IKAN TONGKOL
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan tongkol
yang sederhana besarnya
2 senduk cili mesin
1 ½ senduk bawang
merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih
(ditumbuk)
1 senduk minyak
kelapa 1 senduk rempah kurma
2 keping kecil gula
melaka
3 sudu teh gula
pasir
4 biji cili merah
dan hijau (dibelah dua)
Asam keping, garam
dan serbuk perasa secukupnya.
PROSES PENYEDIAAN
Ikan
dibersihkan kemudian dipotong-potong basuh dan toskan airnya. Kelapa parut
diambil santan secukupnya.
Panaskan
minyak dalam periuk kemudian tumiskan semua bahan yang telah ditumbuk dan
digiling sehingga naik baunya.
Masukkan
ikan, gula melaka, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya. Masukkan santan
apabila telah mendidih masukkan asam gelugur, cili merah dan cili hijau.
Setelah sebati dan pekat bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment