Tuesday, January 16, 2018

GULAI IKAN TONGKOL

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

GULAI IKAN TONGKOL
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan tongkol yang sederhana besarnya
2 senduk cili mesin
1 ½ senduk bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 senduk minyak kelapa    1 senduk rempah kurma
2 keping kecil gula melaka
3 sudu teh gula pasir
4 biji cili merah dan hijau (dibelah dua)
Asam keping, garam dan serbuk perasa secukupnya.

PROSES PENYEDIAAN
Ikan dibersihkan kemudian dipotong-potong basuh dan toskan airnya. Kelapa parut diambil santan secukupnya.

Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumiskan semua bahan yang telah ditumbuk dan digiling sehingga naik baunya.


Masukkan ikan, gula melaka, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya. Masukkan santan apabila telah mendidih masukkan asam gelugur, cili merah dan cili hijau. Setelah sebati dan pekat bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment