Wednesday, January 17, 2018

IKAN MASAK MASAM MANIS

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN MASAK MASAM MANIS


BAHAN BAHAN
3 ekor ikan selar / termanung
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih.

SOS:
2 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos cili
1 sudu kecil cuka
¼ sudu kecil tepung ubi
Gula, garam & lada sulah (secukup rasa)
4 sudu besar air        


PROSES PENYEDIAAN
Sediakan ikan. Bersihkan ikan bawal tetapi jangan memotong ekor & siripnya terlalu pendek. Perasakan dengan garam. Sediakan sayur-sayuran. Kupas bawang merah, bawang putih, buangkan biji cili merah & basuhkan dengan bahan-bahan untuk dihias. Cincang bawang merah & bawang putih.

Potong timun, hiris tomato, mayang cili, daun bawang & petik daun ketumbar untuk hiasan. Sediakan sos. Campur semua bahan sos dengan 4 sudu besar air di dalam mangkuk. Memasak ikan masam manis. Panaskan minyak dalam kuali.

Goreng ikan hingga berwarna kuning di kedua-dua belahnya. Tus & letakkan dalam pinggan bujur. Tuang minyak daripada kuali. Gorengkan bawang merah & bawang putih dalam minyak yang lebih itu.


Tuang ke dalamnya adunan sos & masak hingga pekat. Perasakan secukupnya. Tuang dengan cermat ke atas ikan goreng. Hiaskan dengan timun & tomato yang telah hiris di keliling ikan serta bahan-bahan yang dimayang di atas ikan itu.

No comments:

Post a Comment