Thursday, January 18, 2018

IKAN KELI MASAK BERLADA

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KELI MASAK BERLADA


BAHAN BAHAN
1 kg ikan sembilang
6 biji cili merah
3 ulas bawang merah        
1 ulas bawang putih
Gula, garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Ikan sembilang dibersihkan setelah itu gaulkan dengan garam serta kunyit secukupnya. Sesudah itu gorenglah hingga masak.


Cili merah, bawang merah dan bawang putih ditumbuk hingga lumat. Sesudah itu panaskan minyak di dalam kuali tumiskan bahan yang telah ditumbuk, bila sudah naik baunya masukkan ikan sembilang yang telah digoreng tadi. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment