Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN CENCARU BAKAR MASAM
MANIS
2 ekor ikan cencaru
sederhana besar
2 sudu besar asam
jawa (termasuk biji)
2 sudu besar gula
1 sudu besar cili
kisar lumat
Sedikit garam dan
serbuk perasa Kertas pemabalut
Aluminium
Alat pemanggang
ikan
PROSES PENYEDIAAN
Cencaru
dibelah belakang dan dibersihkan
Gaulkan
semua bahan asam jawa, gula, cili kisar, garam dan sebuk perasa hingga sebati.
Masukkan
bahan yang digaul tadi ke dalam ikan sebelah belakang. Balut ikan dengan
pembalut aluminium supaya bahan tidak keluar semasa memanggang.
Panggang
ikan hingga masak (kira-kira 30 minit)
No comments:
Post a Comment