Tuesday, January 16, 2018

IKAN ASAM PEDAS KERING ATAU AMPAP

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN ASAM PEDAS KERING ATAU AMPAP


BAHAN BAHAN
1 Kg Ikan jenahak atau ikan tenggiri
100 gm bawang merah
30 gm bawang putih
30 gm halia
30 gm kunyit hidup  150 gm cili boh
10 biji asam akob-akob (boleh juga digantikan dengan asam keping atau asam jawa secukup rasa)
5 batang serai
Garam dan serbuk perasa secukup rasa


PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan dan potong setebal 2 hingga 3 inci. Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan cili boh digiling halus. Masukkan bahan giling, cili boh, serai, air asam jawa dan bahan perasa ke dalam kuali.

Gaul hingga sebati. Masukkan ikan dan masak sehingga mendidih. Kecilkan api dan rendidihkan sehingga pekat.


Sedap dimakan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment