IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN CENCARU BAKAR SUMBAT
SAMBAL BELACAN
BAHAN BAHAN
Ikan cencaru
sederhana besar dibelah belakang
belacan
cili merah
kicap manis
minyak untuk
menggoreng
garam
gula
kunyit
limau kasturi
PROSES PENYEDIAAN
Lumur
ikan cencaru dengan serbuk kunyit dan garam. Ketepikan. Sediakan sambal belacan
dengan mencampurkan cili merah, belacan, garam, gula dan perahan limau kasturi.
Masukkan sedikit sambal belacan kedalam ikan.
Panaskan
minyak dan goreng ikan sehingga garing. Angkat dan letakkan didalam pinggan.
No comments:
Post a Comment