Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN CENCARU BAKAR
ZAITUN
BAHAN BAHAN
2 sudu udang kering
- cuci bersih
1 inci belacan
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
6 batang cili hidup
- jika ingin pedas, tambahkan lagi cili
1 inci halia
goreng semua bahan di atas dengan minyak dan ditumbuk hancur 1 ekor ikan cencaru sederhana besar - cuci bersih dan dibelah perutnya
minyak zaitun
daun pisang
PROSES PENYEDIAAN
campurkan 1 sudu teh minyak zaitun ke dalam bahan tumbuk tadi
masukkan bahan tumbuk ke dalam perut ikan cencaru dan lumur sedikit di kulit ikan.
masukkan bahan tumbuk ke dalam perut ikan cencaru dan lumur sedikit di kulit ikan.
letakkan ikan tadi di atas daun pisang dan siramkan 1 sudu minyak zaitun ke atas ikan tadi, barulah dibalut/ bungkuskan daun pisang
Bakar atas kuali, dan letakkan sedikit minyak semasa bakar untuk elakkan daun dari cepat terbakar
balik-balikkan sehingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment