IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN CENCARU BAKAR
SAMBAL
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan cencaru
1 gram ikan bilis
sos cili
sedikit kicap manis
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
7 tangkai cili
kering
1 batang serai 2 sudu minyak masak
serbuk kunyit
daun pisang
1 biji limau
kasturi
belacan
sedikit garam, gula
dan perasa
PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula
bersihkan ikan dan dibelah belakang. Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit,
kemudian bakar sehingga masak dan diletak tepi.
cara
untuk membuat sambal ikan bilis : bawang merah, bawang putih, serai, belacan,
cili kering dikisar lumat. panaskan minyak masak kemudian tumiskan bahan yang
telah dikisar tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan sos cili, kicap manis
dan sedikit air. masukkan garam, gula dan perasa.
biarkan
mendidih. angkat dan tuankan ke atas ikan cencaru yang telah dibakar tadi dan
akhir sekali perah limau kasturi
No comments:
Post a Comment