Monday, January 15, 2018

IKAN CENCARU BAKAR PANDAN

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN CENCARU BAKAR PANDAN

BAHAN BAHAN
3 ekor ikan cencaru (di belah belah belakang)

BAHAN DI GILING (A):
15 batang lada kering (Rebus 10 minit)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
½ inci halia
1 sudu teh garam

BAHAN PERISA SAMBAL(B)
¼ cwan air asam jawa
1 sudu besar gula
1 inci lengkuas - tumbuk pecah-pecah
3 batang serai- tumbuk pecah-pecah
sedikit serbuk perasa.
½ cawan santan pekat
Hirisan sebiji bawang besar
Daun untk bungkus ikan
10 helai daun pandan

PROSES PENYEDIAAN
Tumis semua bahan giling(A)hingga pecah minyak kemudian tambah bahan perisa sambal (B). Tambah Hirisan bawang Besar.


Sumbat bahan diatas dalam ikan dan balut/ bungkus ikan tersebut dengan daun pandan ( di bahagian perut ikan - untuk elak sambal dari terkeluar)dan bakar.

No comments:

Post a Comment