IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN ASAM REBUS
BAHAN BAHAN
500g ikan kembung
Bahan A:
3 biji bawang merah
(dihiris)
10 tangkai cili
padi (ditumbuk)
1 cawan air asam
jawa
1L air
Bahan B:
4 helai daun kunyit
sedikit garam
bahan perasa(jika
mahu)
PROSES PENYEDIAAN
Rebus
ikan bersama semua bahan A.Tunggu hingga mendidih,kemudian tambahkan sedikit
garam dan bahan perasa.
Akhir
sekali masukkan daun kunyit dan tutup periuk.Biar selama 2 minit.Matikan api
dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment