DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG BERLADA
BAHAN BAHAN
1 kg daging
Minyak untuk
meggoreng
12 tangkai cili
kering, digunting halus
1 cawan santan
daripada setengah biji kelapa
Garam secukupnya
Sedikit air asam
jawa
15 biji bawang
merah, dibuat bawang goreng
BAHAN-BAHAN DIGILING
5 tangkai cili
merah
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit basah
sedikit belacan
1 batang serai
PROSES PENYEDIAAN
Daging direbus
hingga empuk dan dihiris nipis-nipis. Panaskan
minyak di dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing. Angkat.
Kemudian goreng daging
separuh garing. Angkat. Menggunakan baki
minyak, tumis bahan-bahan giling hingga wangi.
Masukkan santan,
garam dan air asam jawa. Kacau rata. Biar mendidih. Apabila naik minyak, masukkan daging. Kacau
sebati.
Biar kuah pekat
baru masukkan cili kering dan bawang goreng. Kacau rata. Angkat.
No comments:
Post a Comment