Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING MASAK SERAI

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING MASAK SERAI

BAHAN BAHAN
500g daging(hiris halus-halus)
4 ulas b.putih
2 ulas b.merah
2 labu bawang besar
2 inci halia
5 batang serai
6-7 helai cili kering
2 inci halia
1 sk kerisik
3-4 sb kicap manis
3-4 sb sos tomato
3-4 sb sos cili
Kismis
daun sup,daun bawang, bawang goreng dan lada besar utk hiasan


PROSES PENYEDIAAN
1. Hiriskan daging nipis-nipis
2. Kisar lada kering, lengkuas, halia, b.merah, b.putih, serai dan b.besar.
3.Tumis bahan kisar hingga naik bau @ garing. Tambah sedikit air dan seterusnya masukkan daging. Masukkan garam.
4. Apabila daging separuh masak,masukkan sos cili, kicap manis, sos tomato.
5. Masak sehingga kuah agak pekat.
6. Apabila sudah masak, masukkan kismis.

7. Tutup api, hidangkan.

No comments:

Post a Comment