Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING MASAK BALI

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING MASAK BALI
BAHAN BAHAN
Daging ( dihiris )1 kilo
kicap lemak manis
cili kering )
bawang besar 1 ½ biji )kisar
bawang putih 2 ulas )
lengkuas sebesar ibu jari kaki )
daun kari secekak
serai 6 batang
tomato 1 biji
lada hijau dan merah 2 biji } dihiris
bawang besar 1 biji }

PROSES PENYEDIAAN
1. Perapkan daging dengan kicap, dan bahan-bahan yang telah dikisar dalam 15 minit.


2. panaskan minyak - masukan serai yang ditumbuk dan daun kari kedalam minyak yang panas dan gorengkan ia sehingga wangi.

3. masukan daging yang telah diperapkan dan kacau hingga kering dan masukan bahan-bahan tambahan.kacau sebati dan hidangkan

No comments:

Post a Comment