Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK
BALI
Daging ( dihiris )1
kilo
kicap lemak manis
cili kering )
bawang besar 1 ½
biji )kisar
bawang putih 2 ulas
)
lengkuas sebesar
ibu jari kaki )
daun kari secekak
serai 6 batang
tomato 1 biji
lada hijau dan
merah 2 biji } dihiris
bawang besar 1 biji
}
PROSES PENYEDIAAN
1. Perapkan daging
dengan kicap, dan bahan-bahan yang telah dikisar dalam 15 minit.
2. panaskan minyak -
masukan serai yang ditumbuk dan daun kari kedalam minyak yang panas dan
gorengkan ia sehingga wangi.
3. masukan daging yang telah diperapkan dan kacau hingga kering dan masukan bahan-bahan tambahan.kacau sebati dan hidangkan
3. masukan daging yang telah diperapkan dan kacau hingga kering dan masukan bahan-bahan tambahan.kacau sebati dan hidangkan
No comments:
Post a Comment