Tuesday, December 26, 2017

RESEPI KAMBING BERIANI

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI KAMBING BERIANI

BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing (dipotong sebesar dadu)
30 gm bawang putih (dikisar)
60 gm bawang merah (dikisar)
5 tangkai cili kering (dikisar)
5 biji buah keras (dikisar)
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 sudu teh serbuk kunyit
½ biji kelapa (diambil santannya)      1 biji tomato
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
110 gm minyak sapi
7 biji buah kurma (dibuang biji)
6 helai daun pudina
Garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga ia naik baunya.

Masukkan cili, buah keras dan gaul sehingga terbit minyak. Masukkan jintan, kayu manis,kunyit serta gaul sehingga ia masak.


Masukkan buah kurma, pudina, garam dan gula. Pastikan sos (bahan yang ditumis) tidak terlalu cair atau pekat ketika menggaul.

No comments:

Post a Comment