Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BERLADA
500 gm
ketam
¼ cawan
minyak masak
1 biji
telur, dipukul sempurna
1 tangkai
daun bawang, dipotong setebal 5 sm
1 tangkai
daun ketumbar, dipotong setebal 5 sm
BAHAN-BAHAN A:
5 sm
halia, dihiris
4 ulas
bawang putih, dihiris
5 biji
bawang merah, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
5 tangkai
cili merah, ditumbuk
BAHAN-BAHAN SOS:
¼ cawan
air
2 camca
besar Sos Cili Manggi
1 camca
teh gula
¼ camca
teh minyak bijan
Secubit
serbuk lada hitam
PROSES
PENYEDIAAN
Bersihkan
ketam. Pisahkan kulitnya. Potong berkepingan. Panaskan minyak di dalam kuali,
tumis bahan-bahan A hingga terbit bau.
Masukkan
ketam dan goreng sekejap. Tutup kuali 5 minit. Buka penutup dan kacau sekali
lagi, kemudian masukkan bahan-bahan sos.
Apabila
ketam kemerahan dan hampir masak, masukkan telur dan daun bawang. Hiaskan
dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas.
No comments:
Post a Comment