Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING DENGAN REBUNG

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING DENGAN REBUNG

BAHAN BAHAN
600 gm daging
300 gm rebung (direbus)
2.5 cm halia
4 labu bawang merah
1 ulas bawang putih
3 biji cili merah          1 sudu besar minyak
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN

Potong daging sebesar 1.5 cm x 1 cm. Gaul dengan gula, tepung jagung dan kicap. Hiris rebung nipis-nipis dan panjang 3 cm. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia hingga hancur. Belah dua cili hidup. Tumis bawang, halia dan lain-lain. Masukkan daging dan balik-balikkan. Masukkan rebung, garam dan cili merah.

No comments:

Post a Comment