DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING DENDENG GORENG
BAHAN BAHAN
200 gm daging lembu
30 gm bawang besar
15 gm cili merah
30 gm halia muda
3 sudu makan tomato
sos
10 gm serbuk
ketumbar
10 gm jintan manis
5 gm jintan putih
5 gm asam jawa
½ biji kelapa parut
diambil santannya
3 gm bawang putih
5 sudu makan minyak
masak
Garam, gula dan
serbuk perasa secukup rasa.
PROSES PENYEDIAAN
Daging dibersihkan
kemudian dipotong nipis dan lebar-lebar. Bawang besar, bawang putih dan halia
dimayang halus.
Cili merah dimesin
hingga lumat. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bahan yang
telah dimayang serta cili merah. Bila telah pecah minyak masukkan serbuk
ketumbar, jintan manis dan jintan putih.
Setelah itu
masukkan santan, tomato sos dan daging sambil dikacaukan hingga sebati.
Kemudian tambahkan garam, gula, serbuk perasa secukup rasa dan air asam jawa ke
dalamnya. Bila telah pekat dan empuk dagingnya bolehlah di angkat.
No comments:
Post a Comment