Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM GORENG BEREMPAH
BAHAN
BAHAN
4 ekor
ketam
2 biji
bawang besar (dikisar)
3 biji
bawang putih (dikisar)
2 batang
serai (dikisar)
2 cm halia
(dikisar)
2 cm
lengkuas (dikisar) 2 sudu besar serbuk
ketumbar
1 sudu
besar lada putih
3 sudu
besar serbuk kari
20 gm
tepung jagung
Garam
secukup rasa
2 biji
telur
PROSES
PENYEDIAAN
Gaulkan
ketam bersama semua bahan di atas. Bubuhkan garam secukup rasa dan digoreng
bersama minyak panas. Atur di dalam pinggan dan hias sesedap mata.
No comments:
Post a Comment