Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM GORENG BEREMPAH

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM GORENG BEREMPAH
BAHAN BAHAN
4 ekor ketam
2 biji bawang besar (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
2 cm lengkuas (dikisar)     2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar lada putih
3 sudu besar serbuk kari
20 gm tepung jagung
Garam secukup rasa
2 biji telur

PROSES PENYEDIAAN

Gaulkan ketam bersama semua bahan di atas. Bubuhkan garam secukup rasa dan digoreng bersama minyak panas. Atur di dalam pinggan dan hias sesedap mata.

No comments:

Post a Comment