DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING STEW
BERSAYUR
BAHAN BAHAN
1 camca besar
minyak sayuran
2 biji bawang besar
(dihiris nipis)
1 biji bawang putih
(dihiris nipis)
300 gm daging
(dibersihkan dan didadu sederhana besar)
2 biji kentang
(dibuang kulit dan didadu sederhana besar)
1 biji lada benggala
hijau (dihiris halus)
1 biji lada
benggala merah (dihiris halus) 1 biji
lada benggala kuning (dihiris halus)
100 gm saderi
(dibersihkan dan dihiris halus)
500 ml pati rebusan
ayam (direbus sendiri atau 1 ketul pati rebusan ayam (dibancuh bersama 500 ml
air)
3 helai daun salam
sedikit rempah
itali
Sedikit Rosemary
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
sayuran di dalam periuk. Tumiskan bawang besar bersama bawang putih sehingga ia
layu.
Masukkan daging,
biarkan ia selama 5 minit. Kemudian masukkan bahan-bahan lain, kacau sebentar
sehingga ia sebati.
Masukkan
bahan-bahan tadi ke dalam mangkuk kaserol. Masak ia di dalam ketuhar selama 30
minit, pada suhu 190 darjah Celcius dan masak sehingga daging masak dan kentang
empuk.
No comments:
Post a Comment