Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING STEW BERSAYUR

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING STEW BERSAYUR

BAHAN BAHAN
1 camca besar minyak sayuran
2 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 biji bawang putih (dihiris nipis)
300 gm daging (dibersihkan dan didadu sederhana besar)
2 biji kentang (dibuang kulit dan didadu sederhana besar)
1 biji lada benggala hijau (dihiris halus)
1 biji lada benggala merah (dihiris halus)  1 biji lada benggala kuning (dihiris halus)
100 gm saderi (dibersihkan dan dihiris halus)
500 ml pati rebusan ayam (direbus sendiri atau 1 ketul pati rebusan ayam (dibancuh bersama 500 ml air)
3 helai daun salam
sedikit rempah itali
Sedikit Rosemary
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak sayuran di dalam periuk. Tumiskan bawang besar bersama bawang putih sehingga ia layu.

Masukkan daging, biarkan ia selama 5 minit. Kemudian masukkan bahan-bahan lain, kacau sebentar sehingga ia sebati.


Masukkan bahan-bahan tadi ke dalam mangkuk kaserol. Masak ia di dalam ketuhar selama 30 minit, pada suhu 190 darjah Celcius dan masak sehingga daging masak dan kentang empuk.

No comments:

Post a Comment