Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING DENDENG

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.


RESEPI DAGING DENDENG

BAHAN BAHAN
1 kilo daging
1 kilo bawang merah besar-racik halis
½ kilo bawang putih-racik halus
halia-racik memenjang
sedikit cuka/air asam jawa
garam
serbok perasa
sedikit gula
kicap tamin lemak manis
(utk anggaran daging nampak hitam)
cili kering-blender

PROSES PENYEDIAAN
Daging direbus, apabila masak hiris nipis,kemudian hirisan daging digoreng dengan minyak separuh masak(tak garing).kemudian tumbuk gorengan daging tadi sehingga agak hancur.bahan yang diracik halus, digoreng berasingan sehingga garing.


panaskan kuali, tumis cili-sampai garing(kehitaman), masukkan kicap(anggaran agak hitam), tambah perasa garam gula air asam/cuka-gaul sebati.dah sebati dan garing, masukkan daging kacau,bawang merah goreng kacau,bawang putih goreng kacau last sekali halia goreng kacau.

No comments:

Post a Comment