LALA
Bagi
mereka yang kurang mengenali remis atau disebut lala kecil dan kepah Ia adalah
sejenis moluska bercengkerang yangboleh didapati di pesisir pantai. hampir
tidak dikenali oleh sesetengah individu. Namun, bagi masyarakat pesisir pantai
spesiesterbabit bukanlah sesuatu yang baru.
RESEPI LALA MASAK
LEMAK CILI API
BAHAN
BAHAN
lala (suku
kilo)
sebatang
serai - diketuk
suku ibu
jari halia - diketuk /di tumbuk
3 ulas
bawang merah - ditumbuk
1 ulas
bawang putih -ditumbuk
5 biji
cili api-ditumbuk
sedikit
kunyit - ditumbuk
sedikit
santan (cair)
setengah
biji limau nipis
1 Biji Tomatio
– Bahagi 6
garam
gula
bahan
perasa
sedikit
daun kunyit – dihiris
PROSES
PENYEDIAAN
Panaskan kuali. masukkan bahan yang
ditumbuk didalam kuali. kalau guna
santan, masukkan sedikit santan kedalam kuali soalah menumis bahan tadi dengan
santan. Jika guna susu, masukkan sedikit
minyak (satu sudu) untuk menumis bahan.
Masukkan serai. kacau hingga
mendidih. Masukkan lala yang telah
bersih kedalam kuali dan tutup kuali dalam 1 minit.
masukkan garam, gula dan bahan
perasa. perah limau kasturi (sebelah). buka
kuali dan taburkan daun kunyit keatas hidangan.
No comments:
Post a Comment