Wednesday, December 27, 2017

RESEPI LALA MASAK LEMAK CILI API

LALA
Bagi mereka yang kurang mengenali remis atau disebut lala kecil dan kepah Ia adalah sejenis moluska bercengkerang yangboleh didapati di pesisir pantai. hampir tidak dikenali oleh sesetengah individu. Namun, bagi masyarakat pesisir pantai spesiesterbabit bukanlah sesuatu yang baru.

RESEPI LALA MASAK LEMAK CILI API


BAHAN BAHAN
lala (suku kilo)
sebatang serai - diketuk
suku ibu jari halia - diketuk /di tumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih -ditumbuk
5 biji cili api-ditumbuk
sedikit kunyit - ditumbuk
sedikit santan (cair)
setengah biji limau nipis
1 Biji Tomatio – Bahagi 6
garam
gula
bahan perasa
sedikit daun kunyit – dihiris

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan kuali. masukkan bahan yang ditumbuk didalam kuali.  kalau guna santan, masukkan sedikit santan kedalam kuali soalah menumis bahan tadi dengan santan.  Jika guna susu, masukkan sedikit minyak (satu sudu) untuk menumis bahan.

Masukkan serai. kacau hingga mendidih.  Masukkan lala yang telah bersih kedalam kuali dan tutup kuali dalam 1 minit.


masukkan garam, gula dan bahan perasa.  perah limau kasturi (sebelah). buka kuali dan taburkan daun kunyit keatas hidangan.

No comments:

Post a Comment