Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG MANIS

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG MANIS

BAHAN BAHAN
½ kilo daging (potong nipis)
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Minyak untuk menumis
10 tangkai cili kering
2 batang serai
Sedikit kicap, sos cili,garam dan gula


PROSES PENYEDIAAN

1. Goreng daging hingga empuk. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan serai.  

2. Tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan kicap, sos cili, gula dan juga garam.  

3. Akhir sekali, masukkan daging yang telah digoreng.

No comments:

Post a Comment