DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DENDENG RAGI
BAHAN BAHAN
500 gm daging lembu
tak berlemak (dipotong kecil-kecil & tipis)
250 gm kelapa parut
3 camca ketumbar
giling
2-3 camca jintan
putih giling
3 labu besar bawang
besar (dicingcang halus)
4 ulas bawang putih
(dititik)
½ cawan lada
giling-jika suka 2 helai daun kunyit
(dimayang)
1 camca gula merah
Air dari biji limau
nipis
Garam secukup rasa
3-4 camca minyak
masak
½ cawan air panas
bawang merah goreng
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan semua bahan
kecuali minyak, air & bawang merah goreng. Gaulkan rata-rata &
ketepikan selama 1-2 jam.Pijar minyak atas api yang sederhana.
No comments:
Post a Comment