Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING PEDAS

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING PEDAS

BAHAN BAHAN
370 gm daging (dibasuh & dipotong kecil)
100 gm cili kisar
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
1.5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga      3 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih (ditumbuk & dikisar)
5 ulas bawang merah (ditumbuk & dikisar)
1 ½ cawan air
1.5 cm halia
¼ cawan minyak

PROSES PENYEDIAAN
Rebus daging dengan air, halia yang ditumbuk, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga & kulit kayu manis. Biarkan hingga lembut & tinggal sedikit airnya.


Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan cili kisar kacau hingga naik minyak. Masukkan daging bersama airnya, tuangkan kicap & sos tomato kacau hingga kering sedikit kuahnya. Sebelum diangkat masukkan bawang besar yang dipotong baji. Kacau sebentar hingga layu & hidangkan.

No comments:

Post a Comment