DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI
DENDENG KAMBING
BAHAN BAHAN
1 kg daging batang
pinang, dihiris nipis dan lebar
Bahan-bahan
digiling halus:
2 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah
1 camca teh jintan
manis
½ camca teh
ketumbar
1 camca besar gula
½ camca teh garam
PROSES PENYEDIAAN
Gaul daging bersama
bahan-bahan digiling halus. Perap sejam. Atur daging di atas dulang dan jemur
kira-kira sejam. Kemudian digoreng garing.
No comments:
Post a Comment