Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DENDENG KAMBING

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DENDENG KAMBING

BAHAN BAHAN
1 kg daging batang pinang, dihiris nipis dan lebar

Bahan-bahan digiling halus:
2 ulas bawang putih  2 ulas bawang merah
1 camca teh jintan manis
½ camca teh ketumbar
1 camca besar gula
½ camca teh garam

PROSES PENYEDIAAN
Gaul daging bersama bahan-bahan digiling halus. Perap sejam. Atur daging di atas dulang dan jemur kira-kira sejam. Kemudian digoreng garing.


No comments:

Post a Comment