Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG MAMAK
BAHAN BAHAN
1kg daging
bahan perapan
bersama daging:
½ cawan kicap
2 sudu besar cili
boh
2 biji tomato -
hiris
6 biji bwg besar -
hiris
3 tangkai daun kari
1 inci halia -
tumbuk
3 ulas bwg putih -
tumbuk
1 btg kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
5 biji bunga
cengkih
minyak masak utk
mennumis
garam/gula sesedap
rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak.
tumiskan bawang putih, halia dan 'kayu-kayu'. bila dah naik bau, terus masukkan
daging yang dah diperap tadi. sampai empuk..
Insyaallah daging x melekat celah gigi bila mengunyah)..pas tu
rasanya blh la diimbangkan antara masin & manis
No comments:
Post a Comment