Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG MAMAK

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG MAMAK

BAHAN BAHAN
1kg daging
bahan perapan bersama daging:
½ cawan kicap
2 sudu besar cili boh
2 biji tomato - hiris
6 biji bwg besar - hiris
3 tangkai daun kari
1 inci halia - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
1 btg kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
5 biji bunga cengkih
minyak masak utk mennumis
garam/gula sesedap rasa

PROSES PENYEDIAAN

Panaskan minyak. tumiskan bawang putih, halia dan 'kayu-kayu'. bila dah naik bau, terus masukkan daging yang dah diperap tadi. sampai empuk..

Insyaallah daging x melekat celah gigi bila mengunyah)..pas tu rasanya blh la diimbangkan antara masin & manis

No comments:

Post a Comment