Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM MASAK SOS

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM MASAK SOS
BAHAN BAHAN
2 ekor ketam
250 gm sos tomato
250 gm sos cili
125 gm cili kering (dikisar)
3 biji bawang besar (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
2 cm halia muda (dimayang)      Sedikit santan pekat
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang
Minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Goreng ketam separuh masak. Angkat & toskan. Kurangkan minyak lebihan menggoreng ketam tadi. Tumis cili kering bersama bawang putih, halia & bawang besar hingga garing.

Masukkan sos tiram, sos cili & sedikit air. Setelah mendidih, masukkan sedikit garam & gula. Akhir sekali masukkan ketam & daun bawang. Kacau seketika & angkat.

No comments:

Post a Comment