KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska
dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di
pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati,
bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis
haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan
pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar.
Kerang
biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang
didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya
untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan
kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan
pantas.
RESEPI KERANG GORENG
KICAP
BAHAN BAHAN
2 kg kerang
(dicelur)
2 sudu besar kicap
1 sudu teh tepung
jagung
1 sudu teh lada
sulah 3 ulas bawang putih]
3 biji cili merah ]
dihiris
1.2 cm halia ]
Sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
tumiskan bahan hiris kemudian masukkan kerang, lada sulah dan garam. Tepung
jagung dibancuh dengan kicap dan sedikit air, tuangkan ke dalam kerang tadi.
Goreng hingga masak kemudian barulah angkat.
No comments:
Post a Comment