Wednesday, December 27, 2017

RESEPI UDANG KICAP

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata .Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.


BAHAN BAHAN
300 gm udang
½ cawan kicap manis
3 sudu besar tomato sos
4 labu bawang besar - dimayang bulat
3 ulas bawang putih - dimayang
2 senduk minyak kelapa    1 batang lobak merah
1 ikat daun kucai
4 keping tauhu
2 sudu teh lada sulah serbuk
2 biji cili merah - dimayang
Gula, garam dan ajinomoto secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Udang  dibersihkan. Pijarkan 1 senduk minyak ke dalam kuali dan gorengkan udang  sebentar. Selepas itu angkat dan ketepikan. Lobak merah dikikis dan diparut kasar-kasar.

Tauhu dipotong kecil dan digoreng hingga garing. Daun kucai dipotong sepanjang 1.2 sm. Tambahkan 1 senduk lagi minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih. Setelah garing masukkan udang yang telah digoreng.


Balik-balikkan sebentar dan masukkan pula kicap, tomato sos, gula, garam, ajinomoto dan lada sulah. Goreng-gorengkan hingga rata. Setelah itu masukkan tauhu, bawang besar, lobak merah, daun kucai dan cili merah. Goreng lagi tetapi jangan terlalu empuk. Kemudian angkat. Semasa menghidang bubuhkan udang dahulu di dalam pingggan kemudian curahkan kuah bersama-sama dengan sayurnya sekali di atas udang tersebut.

No comments:

Post a Comment