LALA
Bagi
mereka yang kurang mengenali remis atau disebut lala kecil dan kepah Ia adalah
sejenis moluska bercengkerang yangboleh didapati di pesisir pantai. hampir
tidak dikenali oleh sesetengah individu. Namun, bagi masyarakat pesisir pantai
spesiesterbabit bukanlah sesuatu yang baru.
RESEPI LALA MASAK
TAUCU
BAHAN
BAHAN
1 kilo lala/kupang
(di cuci)
2 biji
bawang besar
1 biji
bawang putih
2 inci
halia
2 sudu
besar tauchu
2 biji
cili merah besar
1 sudu
kecil gula.
5 sudu
besar minyak masak
¼ cawan
air
PROSES
PENYEDIAAN
Bawang besar dimayang. Bawang putih, halia, tauchu di kisar.
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Kemudian tumiskan bahan kisar dan bawang
besar hingga naik bau, kemudian
masukkan kupang / lala. Kacau hingga sebati , masukkan air .Tutup kuali , biar
hingga kupang / lala tadi terbuka...taburkan cili besar.
No comments:
Post a Comment