KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM MASALA
BAHAN
BAHAN
500 gm
ketam bunga
3 sudu
besar yogurt
1 tangkai
daun kari
6 sudu
besar minyak
BAHAN-BAHAN DIKISAR:
3 biji
bawang besar
1 sudu
besar serbuk kunyit
5 tangkai
cili kering
5 gm
jintan manis
5 gm
jintan putih
5 ulas
bawang putih
5 gm
ketumbar
PROSES
PENYEDIAAN
Ketam dibasuh dan dibelah dua. Gaul ketam bersama separuh bahan kisar.
Kemudian goreng ketam.
Separuh lagi bahan kisar ditumis
bersama daun kari. Apabila wangi, masukkan yogurt dan ketam. Kacau rata hingga
masak.
No comments:
Post a Comment