Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM MASALA

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM MASALA


BAHAN BAHAN
500 gm ketam bunga
3 sudu besar yogurt
1 tangkai daun kari
6 sudu besar minyak

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
3 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk kunyit
5 tangkai cili kering
5 gm jintan manis
5 gm jintan putih
5 ulas bawang putih
5 gm ketumbar

PROSES PENYEDIAAN
Ketam dibasuh dan dibelah dua.  Gaul ketam bersama separuh bahan kisar. Kemudian goreng ketam.


Separuh lagi bahan kisar ditumis bersama daun kari. Apabila wangi, masukkan yogurt dan ketam. Kacau rata hingga masak.

No comments:

Post a Comment