Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM BAKAU GORENG KARI

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM BAKAU GORENG KARI
BAHAN BAHAN
3 ekor ketam Bakau  (dipotong 2, bersihkan )
2 biji telur
1 sudu teh kicap cair
1 sudu teh gula
2 tangkai daun bawang     
½ biji bawang besar
1 biji cili merah
½ sudu teh serbuk kari
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Kisar halus daun bawang, bawang besar & cili merah. Gaul bahan kisar, serbuk kari & garam bersama ketam. Setelah itu goreng ketam hingga garing.

No comments:

Post a Comment