KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM GORENG TEPUNG
600 gm
ketam
150 gm
tepung gandum
2 biji
telur ayam
1 biji
timun 2 sudu besar minyak
1 sudu
besar air
Gula
secukup rasa
Garam
secukup
PROSES
PENYEDIAAN
Bersihkan
ketam. Belah dua jika suka. Pukul putih telur dan campur dengan tepung gandum.
Masakkan
air, garam dan gula. Kacau biar sebati. Celupkan ketam satu persatu ke dalam
adunan tepung itu. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ketam satu persatu sehingga
kuning.
Semasa
menghidang, hiaskan dengan timun yang dipotong bulat-bulat.Masukkan sos tiram,
sos cili & sedikit air.
Setelah
mendidih, masukkan sedikit garam & gula. Akhir sekali masukkan ketam &
daun bawang. Kacau seketika & angkat.
No comments:
Post a Comment