Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM GORENG TEPUNG

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM GORENG TEPUNG
BAHAN BAHAN
600 gm ketam
150 gm tepung gandum
2 biji telur ayam
1 biji timun       2 sudu besar minyak
1 sudu besar air
Gula secukup rasa
Garam secukup

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ketam. Belah dua jika suka. Pukul putih telur dan campur dengan tepung gandum.

Masakkan air, garam dan gula. Kacau biar sebati. Celupkan ketam satu persatu ke dalam adunan tepung itu. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ketam satu persatu sehingga kuning.

Semasa menghidang, hiaskan dengan timun yang dipotong bulat-bulat.Masukkan sos tiram, sos cili & sedikit air.

Setelah mendidih, masukkan sedikit garam & gula. Akhir sekali masukkan ketam & daun bawang. Kacau seketika & angkat.

No comments:

Post a Comment