Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM TOMATO

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM TOMATO


BAHAN BAHAN
1 kg ketam (dibersihkan)
1 mangkuk santan pekat
5 ulas bawang besar ]
6 ulas bawang putih ] digiling
7 biji cili merah ]
1 sudu teh kunyit serbuk ]          1 batang serai (dititik)
4 keping asam gelugur
4 sudu besar tomato sos
1 pokok daun bawang ] dihiris
1 pokok daun sup ]
sedikit garam dan gula

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga garing. Masukkan tomato sos, gula dan ketam.


Masak hingga keluar airnya. Masukkan santan, serai, garam dan asam gelugur kacau rata-rata dan biarkan sampai mendidih. Sebelum diangkat taburkan daun bawang serta daun sup.

No comments:

Post a Comment