KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM TOMATO
BAHAN
BAHAN
1 kg ketam
(dibersihkan)
1 mangkuk
santan pekat
5 ulas
bawang besar ]
6 ulas
bawang putih ] digiling
7 biji cili
merah ]
1 sudu teh
kunyit serbuk ] 1 batang serai
(dititik)
4 keping
asam gelugur
4 sudu
besar tomato sos
1 pokok
daun bawang ] dihiris
1 pokok
daun sup ]
sedikit
garam dan gula
PROSES
PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bahan
giling hingga garing. Masukkan tomato sos, gula dan ketam.
Masak hingga keluar airnya.
Masukkan santan, serai, garam dan asam gelugur kacau rata-rata dan biarkan
sampai mendidih. Sebelum diangkat taburkan daun bawang serta daun sup.
No comments:
Post a Comment