Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
BAHAN BAHAN
Gaul & Perap
Selama 30 minit:
1 Kiub Sup Tulang
Knorr
250 gm daging lembu
(batang pinang dihiris)
1 sudu kecil sos
kicap pekat
1 ikat (250 gm)
kacang panjang (potong sepanjang 1 inci)
3
sudu besar Minyak Masak Jagung Mazola
Sedikit air.
PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan Minyak Masak Jagung Mazola & goreng daging yang telah diperapsehingga masak.
2. Masukkan kacang panjang & goreng sehingga masak. Sedia untuk dihidangkan
1. Panaskan Minyak Masak Jagung Mazola & goreng daging yang telah diperapsehingga masak.
2. Masukkan kacang panjang & goreng sehingga masak. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment