Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK

BAHAN BAHAN
500 gm daging batang pinang
30 gm ubi kentang
10 gm bawang merah
10 gm cili padi
5 gm bawang putih
5 gm halia
5 gm kunyit hidup     5 gm buah keras
2 biji asam limau(ambil air)
1 biji kelapa(ambil santan)
2 batang serai
1 helai daun kunyit
2 sudu minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
Halia,bawang putih,serai & bawang merah ditumbuk,perap dgn daging yg telah dibahagikan kpd 4 bhgn.

Panggang daging separuh masak.Cili padi,buah keras, serai,bawang merah & bawang putih ditumbuk.Tumiskan bahan2 tadi hingga terbit baunya.Masukkan perahan air limau serta santan & garam secukup rasa.


Daging panggang tadi dihiris & masukkan ke dlm kuah berserta ubi kentang. Masukkan daun kunyit,kacau hingga masak.

No comments:

Post a Comment